aku dan kenangan

Assalamualaikum teman-teman

kadang-kadang kita menunggu dan menghitung setiap detik untuk melangkah ke depan mencari sesuatu yang bermakna
dalam kehidupan..

Langkah kita diatur setapak demi setapak dan ada
kalanya berlari pantas meninggalkan bekas lengkuk tanpa cuba untuk menoleh ke belakang atau berpatah kembali..

Selangkah kita melangkah, ada sesuatu
yang menunggu di depan.. ada kalanya di situ ada sesuatu yang kita impi dan harapkan..namun kadang-kadang kita lupa, setiap langkah yang sudah jauh ke depan, kita telah meningalkan sesuatu yang sebenarnya amat bermakna dan kita akan merinduinya di satu saat. paling pasti, ia akan menjadi memori indah yang akan dikenang dan tidak akan berulang.

Friday, November 14, 2008

Lagu Dikir tentang kampungku

Derita kampungku

penyanyi :Halim Yazid

video

saya nk oyak cerita sebuah kg d ulu kelate,
ado sepuok manusia duduk jauh nuh dale hute,
60km dr bndr g.muse

tmpt xlh nk masuk keta,
terutama nyo musim huje..


Saya nak beritahu cerita sebuah kampung di hulu Kelantan
ada sekelompok manusia tinggal jauh nun di dalam hutan
60km dari Bandar Gua Musang
tempat yang tidak boleh dimasuki kereta
terutamanya ketika musim hujan

jale nk g ni gak pyoh telajok
make hr la nk nyapa jgok,
kane kiri bukit tggi pulok,
tupe mimpi sewo lori balok...


Jalan hendak ke sana terlalu sukar
memakan masa seharian untuk sampai
kanak dan kiri berbukit tinggi
Tumpang naiki lori balak

kg sunyi d tepi sungai dikeliling hute tebal,
disini pitih x terbakar xdok lg ore buko kdai,
pete hr bulih la dgr kakoh nyanyi beramai2,
sapo brani bkecek besar xdea sari beruk dan rima..


Kampung sunyi di tepi sungai dikelilingi hutan tebal
di sini duit tidak berduna sebab tiada kedai dibuka
petang=petang boleh dengan sekumpulan mawas menyanyi
Siapa berani bercakap besar pasti terserempak dengan harimau

kg ambo begitu lalu
kg sayo la klu nk tahu
kg namo lebir 1
kg kisoh hidup ore melayu..


Kampung saya begitulah keadaannya
Kampung saya kalau nak tahu
Kampung nama Lebir satu
Kampung yang menyingkap kesusahan hidup orang melayu

ini kg tanah rancangan
dibuka thn 80-an
ai terkisoh ikut perancangan
cukup rukuk plan pembangunan


Kampung ini sebuah tanah rancangan
dibuka sekitar tahun 80-an
pembukannya itu rancangan pembangunan
cukup segala rancangan pembangunan

silat gayung pn biso langkoh,
nasib x untung badan x bertuah
silap hitung pilih jale saloh
kito tggung sgala susoh.


Silap gayong pun biasa melangkah
nasaib tak untung badan tidak bertuah
silap hintung pilih jalan salah
kita terpaksa tanggung segala kesusahan

kg sy duk tgh hute
sapa blo nk xdok jale
puah sekso doh musim huje
selut ado sakat pingge..


kampung saya berada di tengah hutan
sampai bila terus dengan tiada jalan sempurna
terpaksa menanggung kesusahan terutama ketika musim hujan
selut atas jalan sehingga paras pinggang

penoh dlu ado sore ngandung,
sakit perut nk wak g spital
trun bkt lekat dale cerun,p
akat branok dale lah limoba...

pernah dahulu ada seorang ibu mengandung
sakit perut nak bawa ke hospital
turun bukit kenderaan terjatuh dalam cerun
sehingga terberanak dalam land rover (4x4)

ank skoloh duk asrama
nak kelik payoh ja;e x sapa
apo susoh paka naik la lori pok getoh

hilux biar sapa

Anak sekolah tinggal di asrama
Hedak balik susah, jalan kaki tak sampai
Apa susah boleh naik lori angkut sekerap getah
atau hilux(4x4) asalkan sampai

tgh jale kno tdo smeta
bnjir hute hnyut balak besar
jmbatn abih rutuh getar
xsoh bimbe luso gak kito sapa


dalam perjalanan kadang-kadang kena bermalam
sungai melimpah menghanyutkan balak-balak besar
Jambatan habis runtuh lantainya
tak perlu bimbang esok lusa boleh sampai

apo susoh xdok lesen api
nk wi ceroh bulih wak sdiri
kerat getoh kerat bakar dale bledi
bnda mudoh bnda plok free

Apa yang nak disusahkan tiada lampu elektrik
nak bagi cerah boleh buat sendiri
kerat sekerap getah bakar dalam baldi
benda muda dan percuma

apo here xdok air paip
air sngai dale bulih paka ambi
linte puke pikol tungeng terbalik
sunku sembe lidah jd ralit..

Apa nak hairan tiada air paip
Air sungai yang dalam boleh ambil
Lintang pukang pikul air tunggang terbalik
bertungkus lumus sudah jadi kebiasaan


tue2 huk duk bandar
mrla jale la klu nk knal
ado pluwe msk la cik smeta
slamat dtg slamat la bersabar..


kKpada mereka yang tinggal di bandar
Marilah bertandang kalau mahu kenal
Ada peluang singgah lah sebentar
Selamat dan dan selamat bersabar

bulih crila cro la dale peta
tkut cemar kaki naik helikoptor
klu mri cik jange lupo
bwk skli la pemimpin kito.


Boleh cari tapi tiada dalam peta
Kalau takut kotor kaki naik helikopter
Kalau datang jangan terlupa
Bawa bersama pemimpin-pemimpin kita

puwah mmikir puwah doh bekiro,
ore lebir lalu berkato
ai tok wokil mrla kito
gilir pulok jd kayo.....


Puas memikirkan puas juga berkira-kira
Orang Lebir selalu berkata
Hai Tok Wakilmarilah kita
bergilir menikmati kesenangan

segala yang tergambar dalam bait-bait lirik lagu ini..begitulah yang aku lalui bagaimanapun kita penduduknya sudah senang kecuali masalah jalannya yang tidak selesai-selesai.

p/s : tersalah pilih wakil rakyat dan ahli parlimen yang hampeh
Tok Wakil hampihhhhhhhhhh
(road to lebir)
http://www.youtube.com/watch?v=t5lVuzToYjY






Thursday, November 13, 2008

Isu video kematian di sekolah

"Allahuakhbar," itu respon pertama aku apabila ada ibubapa mempertikaikan usaha pihak sekolah memaparkan video berhubung alam kubur bertujuan menimbulkan kesedaran dan keinsafan tentang azab siksa akibat tidak bersembahyang.
Aku terfikir adakah ibu dan bapa pelajar (yang muncul dalam Buletin Utama baru-baru ini) tidak mahu anak-anaknya rajin bersembahyang atau ada cara lain yang lebih baik untuk membawa anak-anak bersujud menyembah Allah yang Esa? Mungkin ada, namun sejauh mana keberkesanannya dan apakah cara (yang difikirkan terbaik itu) benar-benar berkesan?.
Dalam soal ini aku percaya pemahaman setiap individu berbeza namun bila memperkatakan tentang mendidik anak bersembahyang, sebagai ibubapa kita perlu sedar akan tanggungjawap masing-masing membawa anak-anak ke jalan sebenar sebagai Umat Islam..
Mendidik anak menjadi muslim bukan ada tempoh waktunya atau boleh ditangguhkan hingga anak itu berada pada usia tertentu..selepas bayi dilahirkan disusuli dengan azan(anak lelaki) dan Qamah bagi bayi perempuan, tujuannya supaya permulaan kehidupan bayi itu disambut dengan kelimat suci sekali gus tanda mereka lahir dalam kelompok umat Islam.
Itu pendidikan pertama yang diberikan walaupun secara tidak langsung. Bermula dari situ peranan ibu bapa dituntut membimbing anak-anak ini menjadi seorang muslim secara melalui didikan secara berperingkat.
Berbalik kepada isu penayangan video kematian di sekolah...aku bertanya kepada diriku sendiri. Hari ini berapa banyak paparan di televisyen atau sebarang paparan yang boleh menjadi iktibar atau menimbulkan keinsafan kepada generasi muda untuk mendekati Allah di atas tikar sembahyang?
Kalau ada satu yang diusahakan oleh pihak sekolah untuk satu tujuan yang murni, ada pula ibu bapa yang mempertikaikannya dengan pelbagai alasan yang mengambarkan ibubapa itu sendiri tidak serius mendidik anaknya menjadi muslim sejati. Di mana silapnya atau ini sudah menjadi lumrah dalam dunia moden hari ini (tiada paksaan). Satu demi satu kenyataan tokoh tertentu dipaparkan di akhbar-akhbar, ada yang tidak berstuju malah tidak kurang yang menyokong penayangan itu diberhentikan. Pandang berhubung isu ini tidak dinafikan terpulang kepada individu itu sendiri untuk menilai baik buruknya tapi...
Kenapa kita tidak mempersoalkan Akademi Fantasia yang kononnya melahirkan artis terkenal diminati ramai ? Artis (ada pendapat kata pekerjaan ini haram), tapi tiap-tiap hari pasti ada pihak yang terus berjuang melahirkan bakat baru dalam bidang nyanyia sekali gus menjadi idola kepada muda mudi hingga mereka terlalai untuk mengingati tuhannya..
Tak cukup dengan Malaysia Idol, Gang Starz, Mentor,Bintang RTM bagi golongan remaja hingga bangka, anak-anak kecil yang terlalu mentah dalam rencah kehidupan turut ditarik dalam dunia melalaikan termasuk Bintang Kecil dan beberapa program realiti untuk mencungkil bakat si cilik ini. Berdasarkan senario demikian aku percaya lebih 60 peratus ibubapa hari ini lebih suka anak-anak menjadi artis daripada menjadi ustaz, tafiz atau insan yang berpegang kepada ajaran agama....Nauzubillah.
Aku mengurut dada melihat beberapa rancangan kanak-kanak yang diterbitkan sebuah syarikat televisyen berbayar, anak-anak dipakaikan pakaian yang aku kira tidak sesuai dengan usia mereka (dengan izin ibu bapa aku kira) dan melayan telatah pengacara popular (macam sotong liat) dengan satu dua soalan yang langsung tidak sesuai kepada kanak-kanak...ada tanya, dah ada makwe, pak we dan macam-macam...
Lepas tu mak bapak yang kononnya bangga dengan bakat nyanyian anak-anak membenarkan mereka menyanyi dengan lagu-lagu orang dewasa sehingga filling habis...bangga anak ada harapan jadi artis......
Video alam kematian dibantah tapi klip video karoke aku kira ada ibu bapa sanggup membelinya untuk memberi pendedahan kepada anak-anak mereka bidang nyanyian dan mak bapak tumpang sekaki berkaroke sebagai tanda sokongan kepada minat anak-anak....Allahuakhbar.
Anak tak mahu sembahyang tak apa...mereka kecik lagi....tak boleh tengok video alam kubur menakutkan, tak sesuai dengan usia yang masih mentah dan bermacam alasan.
Ada baiknya kita renung pepatah ini, kalau hendak melentur buluh biar dari rebungnya...Bermaksudnya kalau dah jadi batang buluh baru nak dilentur, silap hari bulan terbidas ke muka mak bapak yang terkial-kial mengajar anak-anak mengenal tuhan (malah mereka sendiri mungkin sudah jauh dengan tuhan)
Bila tiada didikan agama di peringkat awal, anak akan membesar dalam persekitaran yang melalaikan (terlalu banyak hiburan) makan jangan salahkan orang lain tapi tanya diri sendiri kenapa anak aku jadi bohsia, bohjan, mat rempit, pemabuk, black metal, lari dari rumah, main jantan atau betina, murtad, dan sebarang masalah sosial yang menjauhkan mereka dengan ajaran agama Islam.
Kerajaan juga dipertanggungjawapkan kerana terlalu tunduk dengan sedikit desakan sehingga mematahkan semangat para pendidik untuk membimbing anak-anak hari ini ke jalan yang diredhai Allah.
p/s...dunia akhir zaman

Tuesday, November 11, 2008

Kelam Kabut

11 Nov 2008, selasa

Dah lama sangat tak up date laman blog ni so hari ni aku nak tulis sikit tentang rutin harianku sebagai reporter untuk hari ini ....kelam kabut dan memenatkan sehingga terbabas date line yg sepatutnya jam 5pm. Hari ni pergi kerja cam biasa jam 7.50am dan sempat bersarapan nasi berlauk dengan teh tarik kat warung dekat simpang masuk ke rumah. Sampai ofis jam 8.15 dan macam biasa belek semua paper (Utusan, The Star, Metro dan tidak terkecuali Sinar Harian). Setakat jam jam 9.30am keadaan macam biasa seperti selalunya.
9.45 ketua reporter call kata ada orang jumpa dan nak tangkap buaya kat Kampung Sungai Isap so aku yang on the way ke mahkamah terpaksa menukar haluan ke Sungai Isap melalui Jalan Kuantan-Bypss..sampai tempat lokasi penemuan buaya tembaga ..dimaklumkan binatang tu dah masuk ke dalam sungai selepas 2 jam berjemur.

"Biasalah benda hidup,"kata aku kepada abang yang jumpa buaya tu..namanya Ramlan Mat.

Lepas tanya ttg buaya tu lebih kurang dan beberapa keping gambar berkaitan diambil, aku minta diri untuk tugasan seterusnya...keadaan masih macam biasa tapi aku dah terlewat ke mahkamah sbb jam ketika tu dah tunjuk pukul 10.40am.

Jam 11am, aku hanya melewati perkarangan mahkamah...sekilas tengok suasana mahkamah dah dapat jangka tiada kes menarik ketika itu so aku terus ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK)Pahang untuk mendapatkan story2 crime seluruh Pahang untuk tempoh semalam......

Aku dan beberapa rakan wartawan disambut dengan "no news is a good news" oleh Supt Mohd Haris..aku cuba korek kot2 ada story best tapi nasib kurang baik...Pahang bebas jenayah besar semalam...cuma ada kes biasa yang dah terlalu koman...masih macam biasa lagi. Naik tingkat 5 dapat satu kes kemalangan maut membabitkan penunggang motosikal.

So aku ajak Auyong( awek gengster Sin Ciew Daily ) back to court and minum jap kat cafe belakang mahkamah hingga jam 12.30pm. lepas borak-borak aku blah dan lepak pulak kat pejabat polis mahkamah...

"Hari ni ada beberapa kes baru termasuk kes 39B ADB 1952,"kata Abang Man so aku tersenyum sbb hari ni ada juga story nak tulis..kerja senang..aku dapatkan charge sheet kes kat Azmi dan satu lagi kes kat APP Svetlana...masih macam biasa lagi

Sehinggalah Jaafar dari Mahkamah Majistret Kuantan 2 bagi tahu ada satu juvana kena tuduh dan mengaku bersalah rogol adiknya...Abang Aziz dari Mahkamah Sesyen pulak bagi tahu bapak budak tu kena tuduh juga kat mahkamah tu jam 2.30 petang dibawah Seksyen 376(3) KK yang memeperuntukkan hukuman penjara tidak kurang lapan tahun dan tidak lebih 30 tahun serta tidak kurang 20 sebatan....story best tapi kalau dah 2.30 petang, itu dah menjadi luar daripada kebiasaan sbb time2 gini aku dah mula mengetuk story kat ofis.

Malas nak balik ofis, sementara tunggu jam 2.30 am, aku singgah solat Zohor kat Masjid Negeri dan makan kat warung belakang JAIP sebelum datang semua ke Mahkamah Sesyen...kebetulan Kak Ros (The Star) and Mahadir (Utusan) datang selepas aku khabarkan tentang kes tu (malas nak scope)...diikuti kehadiran Asmaidi(NST) Zattee (Metro) dan Auyong serta Zul Manzor (Utusan).

2.30 pm....tunggu punya tunggu kes jalan jam 3 lebih...alamak lewatnya...satu story aku belum tulis lagi...dah mula luar dari kebiasaan.....berada dalam mahkamah dalam keadaan mengantuk namun sbb kes petang tu serius aku tertarik mengikuti perkembangannya.

Jam 4.30 mahkamah jatuh hukum kat haruan makan anak tu dengan hukuman berat iaitu penjara 51 tahun dengan 40 sebatang bagi dua tuduhan yang dihadapi lepas mengaku bersalah....musnah hidup mamat tu...aku terpikir kehidupan perit yang akan dilaluinya hanya kerana nikmat seks dengan anak sendiri sebanyak dua kali.

jam 5pm aku baru keluar mahkamah sedangkan waktu begitu aku dah boleh layan astro kat ofis sementara nak balik jam 6am...aku mula kelam kabut memikirkan tugasan untuk hari itu belum diselesaikan lagi....Aku balik ofis..Dalam kereta rakan setugas call ada satu kes pembunuhan kat Taman Sungai Karang Maju tak jauh dari rumah aku... aku dah flat ptg tu so minta asst. ketua reporter call member reporter lain kalau2 depa ada maklumat....

Sbb story mahkamah nak pakai N1, aku terpaksa selesaikan stori itu dahulu manakala kes bunuh tu aku ambil daripada reporter lain dan sedikit maklumat dari polis hanya melalui telefon..

ketuk punya ketuk story....aku baru sedar jam dan 8.30pm...alamak terlupa sembahyang maghrib.....so hari ni aku balik jam 8.40pm


p/s : anak call minta belikan belon

aku

aku
zaman sekolah